Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Δελτίο τύπου της Λαϊκής Συσπείρωσης

Δελτίου Τύπου 13/10/2010

«Υποκριτικό και παραπλανητικό» χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, στην ομιλία του στην ολομέλεια της βουλής τη περασμένη εβδομάδα. Ο βουλευτής του ΚΚΕ καταγγέλλει ότι με το νομοσχέδιο που μεταξύ άλλων προβλέπει τη δημιουργία του λεγόμενου «πράσινου ταμείου» προωθούνται νέα σχέδια καταστροφής, εμπορευματοποίησης, υποβάθμισης του περιβάλλοντος από την κυβέρνηση.
Όπως σημείωσε ειδικότερα οι διατάξεις του δεν έχουν κάποια σχέση «με την προστασία, την αποκατάσταση και την αναβάθμιση του περιβάλλοντος», αλλά «επιχειρούν στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος να προωθήσουν νέα σχέδια καταστροφής, εμπορευματοποίησης, υποβάθμισης του περιβάλλοντος, του δασικού πλούτου, της ποιότητας ζωής των εργαζομένων». Αναφερόμενος ειδικά στην περίφημη «πράσινη ανάπτυξη» που προωθεί το νομοθέτημα, τόνισε πως «δημιουργείται ένα νέο πεδίο δράσης για μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους», προκειμένου να βρουν «κερδοφόρα διέξοδο και τοποθέτηση τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια». Επισήμανε ότι πρόκειται για πολιτική βαθιά ταξική, αφού «για το κεφάλαιο σημαίνει περισσότερα κέρδη, κρατικές ενισχύσεις, φοροαπαλλαγές» και για το λαό «διεύρυνση της φορολογίας, νέα χαράτσια, νέα αφαίμαξη και κυρίως πιο φτηνή εργατική δύναμη».
Για την περίφημη «Στρατηγική Επιτροπή Περιβάλλοντος» που θεσπίζεται, ο Γ. Γκιόκας σχολίασε πως «η πλειοψηφία των συμμετεχόντων είναι εκπρόσωποι εργοδοτικών οργανώσεων», δηλαδή αυτοί που ευθύνονται για τα εγκλήματα εναντίον του περιβάλλοντος. Αναφορικά με το «πράσινο ταμείο», σημείωσε πως οι πόροι του θα προέρχονται από «χαράτσια που επιβάλλονται σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος» κι αυτό «για να πληρώνονται οι ιδιώτες παραγωγοί που έχουν εξασφαλίσει πολυετή συμβόλαια πώλησης ενέργειας». Επίσης θα υπάρχουν πόροι από το περίφημο «εμπόριο ρύπων». Για τις χρηματοδοτήσεις του ταμείου τόνισε ότι κατευθύνονται στους ...«πράσινους επενδυτές», προκειμένου να χρηματοδοτηθούν αλλαγές χρήσης γης με κριτήριο την μέγιστη κερδοφορία. Επίσης σχετικά με τους δασικούς χάρτες, ο βουλευτής του ΚΚΕ μίλησε για «παράδοση της διαδικασίας σύνταξης των χαρτών σε ιδιωτικά μελετητικά γραφεία από την Κτηματολόγιο ΑΕ», την ίδια στιγμή που υπάρχει πρόβλημα και με τα κριτήρια σύνταξης των χαρτών.
Ο Γιάννης Γκιόκας περιόδευσε στους Πυροσβεστικού Σταθμούς Νέας Μάκρης, Παλλήνης και Λαυρίου. Στις συζητήσεις που είχε με τους πυροσβέστες, του ανέφεραν τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό και τις εργασιακές σχέσεις πολλών ταχυτήτων που υπάρχουν (μόνιμοι, εποχιακοί, συμβασιούχοι) αλλά και την έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής. Είναι χαρακτηριστικό, όπως κατήγγειλαν, στο Πυροσβεστικό Σταθμό Λαυρίου δεν έχουν χρήματα για να αγοράσουν πετρέλαιο για τα οχήματα τα οποία είναι ακινητοποιημένα. Να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος σταθμός καλύπτει όλο τον εθνικό Δρυμό του Σουνίου και τις γύρω περιοχές [έκταση 400.000 στρεμμάτων].

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 13/10/2010



Ότι παράγει η φύση ανήκει στο λαό, τόνισε σε χτεσινή του περιοδεία στην Πάρνηθα ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Θανάσης Παφίλης
Τις ολοκληρωμένες θέσεις και προτάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για την προστασία των δασικών εκτάσεων και των ορεινών όγκων οι οποίες έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την κυρίαρχη πολιτική που προωθεί την εμπορευματοποίησή τους, παρουσίασε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ , σε συνέντευξη Τύπου στο Μενίδι, κατά τη διάρκεια περιοδείας του στην περιοχή, ως επικεφαλής πολυμελούς κλιμακίου της παράταξης.
Η περιοδεία ξεκίνησε από τον Πυροσβεστικό Σταθμό του Ολυμπιακού Χωριού και συνεχίστηκε στο Δασαρχείο της Πάρνηθας όπου ο Θανάσης Παφίλης, μιλώντας σε συγκεντρώσεις πυροσβεστών και δασικών υπαλλήλων.
Λίγο αργότερα στη συνέντευξη Τύπου ο Θανάσης Παφίλης μαζί με τον Βασίλη Τοπαλιανίδη, υποψήφιο δήμαρχο Μενιδίου, παρουσίασαν τις ολοκληρωμένες προτάσεις της παράταξης για τα δάση και τους ορεινούς όγκους με ιδιαίτερη αναφορά στην Πάρνηθα.
«Θεωρούμε, τόνισε ο Θαν. Παφίλης, ότι τα δάση και οι ορεινοί όγκοι είναι λαϊκή περιουσία και είμαστε αντίθετοι με οποιαδήποτε εμπορευματοποίηση. Αυτά που παρέχει η φύση, είτε είναι νερό, είτε είναι δάση, δεν μπορεί να είναι αντικείμενο κερδοσκοπίας του κεφαλαίου, αλλά πρέπει να είναι λαϊκή περιουσία, ώστε να μπορεί ο λαός να τα απολαμβάνει. Και η προστασία τους πρέπει να γίνει υπόθεση ολόκληρου του λαϊκού κινήματος, ιδιαίτερα στην Αττική που είναι επιβαρυμένη αφόρητα και που τα σχέδια που υπάρχουν θα επιδεινώσουν αυτή την κατάσταση».
«Δυστυχώς, η κυρίαρχη πολιτική προωθεί την ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματοποίηση των δασικών οικοσυστημάτων. Όλοι οι άξονες του κυβερνητικού προγράμματος για την Αττική, που έχει τη σύμφωνη γνώμη ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. και την ανοχή άλλων πολιτικών δυνάμεων, υπηρετούν το συγκεκριμένο στόχο, να μετατραπούν οι ορεινοί όγκοι και δασικές εκτάσεις σε αντικείμενο εκμετάλλευσης, κερδοσκοπίας και εμπορίας»,
Ειδική αναφορά έκανε ο Θανάσης Παφίλης στην Πάρνηθα και το κτήμα Τατοΐου τα οποία με διαδοχικά Προεδρικά Διατάγματα των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ προωθούν την κατάργηση του καθεστώτος προστασίας του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας και την παράδοσή του - μαζί με το Κτήμα Τατοΐου, συνολικής έκτασης 42.000 στρεμμάτων - στην εμπορευματική χρήση.
«Μέσα σε αυτή τη λογική και πολιτική δεσμευόμαστε σαν "Λαϊκή Συσπείρωση" ότι δε θα τους αφήσουμε να υλοποιήσουν αυτά τα σχέδια. Και για να το κάνουμε αυτό, χρειαζόμαστε και τη δύναμη του λαού, η οποία μπορεί να μας δοθεί και με την ψήφο, αλλά κυρίως την κινητοποίηση του ίδιου του λαού. Είναι καιρός λοιπόν και απευθυνόμαστε και στο λαό της περιοχής να μας δώσει τη δυνατότητα ώστε μαζί να μην επιτρέψουμε το έγκλημα που σχεδιάζεται σε βάρος του λαού της Αττικής».

Οι προτάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

1.Ολοκληρωμένη μελέτη προστασίας διαχείρισης με βασικό στόχο την οικολογική ανόρθωση κάθε ορεινού όγκου - δασικού οικοσυστήματος χωριστά από την αρμόδια δασική υπηρεσία σύμφωνα με τους κανόνες της επιστήμης και τα αναγκαία προκύπτοντα μελέτες και έργα. Σε αυτή τη βάση θα γίνουν και ειδικές σύγχρονες μελέτες αντιπυρικής προστασίας για κάθε δασικό οικοσύστημα.
2.Αντίθετοι με τη δημιουργία «Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Περιαστικού Πρασίνου» Αττικής. Θεωρούμε, ότι οι ορεινοί όγκοι πρέπει να διαχειρίζονται αποκλειστικά από τα Δασαρχεία.
3.Βελτίωση των δασικών οικοσυστημάτων με άλλη πολιτική που θα εξασφαλίζει:
- Επίλυση των ιδιοκτησιακών ζητημάτων και κατάρτιση κτηματολογίου.
- Οικολογική ανόρθωση των δασικών περιαστικών οικοσυστημάτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διαχείρισης και προστασίας (βελτίωση σύνθεσης βλάστησης, αναδασώσεις, εδαφοτεχνικά έργα, βελτίωση υποδομών, οργάνωση αναψυχής, διαχείριση χειμάρρων και ρευμάτων, αντιπυρική προστασία). Προστασία από την αυθαίρετη δόμηση και βόσκηση.
- Προστασία, επέκταση και ενοποίηση δασικών συστάδων και απομάκρυνση οχλουσών χρήσεων που έχουν προέλθει από καταπατήσεις και παράνομη καταστροφή δασικής βλάστησης.
- Χωροταξικές ρυθμίσεις των χρήσεων γης.
- Κατάργηση της αυθαίρετης δόμησης, σύνδεση της προστασίας με προγράμματα λαϊκής κατοικίας σύμφωνα με τις προτάσεις των ταξικών συνδικάτων.
- Εξασφάλιση αποκατάστασης των ανενεργών λατομείων.
- Κατάργηση των οικοδομικών συνεταιρισμών σε δάση και δασικές εκτάσεις απαλλοτρίωση των εκτάσεων.
- Εξασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων.
- Άμεση ανάγκη να υπάρξει αναδάσωση όλων των καμένων εκτάσεων, κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης.

1 σχόλιο:

  1. Πάνε καλά οι άνθρωποι;

    Στην μία περίπτωση προτείνουν: "Ολοκληρωμένη μελέτη προστασίας διαχείρισης με βασικό στόχο την οικολογική ανόρθωση κάθε ορεινού όγκου - δασικού οικοσυστήματος χωριστά από την αρμόδια δασική υπηρεσία"

    και στην άλλη περίτπωση: "ότι οι ορεινοί όγκοι πρέπει να διαχειρίζονται αποκλειστικά από τα Δασαρχεία".

    Δηλαδή τα Δασαρχεία δεν είναι εξοπλισμένα με το κατάλληλο προσωπικό για εκπονήσουν ολοκληρωμένη μελέτη διαχείρισης; Αν δεν είναι πως μπορούν να διαχειριστούν την έτοιμη μελέτη άλλων φορέων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή