Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Για την πόλη μας (Σωτήρης Ντούρος): Χωρίς βάσεις η μελέτη τροποποίησης του ΓΠΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Άκαιρη και ελλιπής η διαδικασία τροποποίησης του ΓΠΣ,
1 μήνα πριν τις εκλογές.
Χωρίς καμία ουσιαστική διαδικασία δημοσιοποίησης και διαβούλευσης, η απερχόμενη Δημοτική Αρχή προχώρησε τη μελέτη για την τροποποίηση του ΓΠΣ, του σημαντικότερου αναπτυξιακού εργαλείου για τον τόπο μας.
Στην δημοτική παράταξη «για την πόλη μας», έχουμε πλήρη επίγνωση της αναγκαιότητας για τροποποίηση του ΓΠΣ. Άλλωστε είναι βασική δέσμευση στο πρόγραμμα μας ότι το ΓΠΣ χρήζει τροποποίησης. Καταρχήν ως δημότες, επικροτούμε την Τεχνική Υπηρεσία, η οποία με τους υπαλλήλους της προχωρά στην εν λόγω μελέτη. Όμως για μία τόσο σύνθετη και απαιτητική μελέτη κρίνουμε ότι είναι αναγκαία η συμβολή πανεπιστημιακών ή εξειδικευμένων επιστημόνων σε θέματα πολεοδομικού σχεδιασμού.

Με δεδομένη, τη σημαντικότητα της εν λόγω μελέτης διατυπώνουμε τις παρακάτω ενστάσεις:

1. Ο χρόνος κατάθεσης της μελέτης είναι ακατάλληλος. Ένα μήνα πριν τις εκλογές, δεν είναι δυνατόν να κατατίθεται προς ψήφιση το ΓΠΣ δεσμεύοντας την επόμενη δημοτική αρχή για το αναπτυξιακό πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί ο Δήμος

2. Η διαβούλευση για την εν λόγω μελέτη ήταν ελλιπής. Δεν είναι τυχαίο ότι ως Δημοτική Παράταξη ουδέποτε ενημερωθήκαμε επισήμως για το Δημοτικό Συμβούλιο.

3. Η μελέτη είναι κυρίως διαχειριστική. Δεν γίνεται εμφανής ποια είναι η αναπτυξιακή διάσταση της πρότασης και τι γίνεται προσπάθεια να επιτευχθεί μέσα από αυτή.

4. Δεν γίνεται καμία μνεία για τις μεγάλες υπερτοπικές χρήσεις ή οποίες παραμένουν ανέπαφες ενώ από αυτές ο Δήμος θα μπορούσε να διεκδικήσει σημαντικές εισφορές σε γη.

Είναι προφανές ότι η εκπόνηση, του ΓΠΣ πρέπει να συνεχιστεί, σε άλλες όμως βάσεις για να τονωθεί η επιχειρηματικότητα, να προστατευθεί το περιβάλλον και να βελτιωθεί η ποιότητα του αστικού περιβάλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου