Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Οι νέοι και το διαδίκτυο έκριναν αυτές τις εκλογές

Από την πρώτη μέρα της εκστρατείας της εκλογικής παράταξης «Για την πόλη μας», θέσαμε ως πρώτη προτεραιότητα
 το διαδίκτυο και την οικολογία.
 Αυτό μπορεί να αποδειχθεί πολύ απλά με τα παρακάτω αδιαμφισβήτητα γεγονότα:

Υψηλού επιπέδου και ζωντανή παρουσία στο διαδίκτυο
Ως παράταξη ήμασταν οι πρώτοι που είχαμε μια συστηματική, συνεχή και υψηλού επιπέδου παρουσία στο διαδίκτυο. Να μιλήσουμε πρώτα για αποκλειστικότητες : ήμασταν η πρώτη και μοναδική παράταξη που εισήγαγε την κινούμενη εικόνα ως μέσο προβολής στο διαδίκτυο, καθώς επίσης ήμασταν η πρώτη και μοναδική παράταξη που κάναμε ζωντανή εκπομπή των αποτελεσμάτων στο διαδίκτυο μέσω twitter και web pages.

Επιπλέον τα πήγαμε καλλίτερα όσον αφορά την χρήση τεχνολογιών σε σχέση με τους εκλογικούς αντιπάλους μας. Η σελίδα μας ήταν πλήρης και ενημερωμένη από τον Ιούλιο όταν η παράταξη του Κου. Φωτιάδη παρουσίασε την ιστοσελίδα της μία... εβδομάδα πριν τις εκλογές. Ακόμα η παρουσία μας στους κοινωνικούς ιστοχώρους ήταν συνεχής και σταθερή και πολλές φορές οι φίλοι μας ενημερώνονταν για τις δραστηριότητές μας κατευθείαν από το facebook - πριν ακόμη και από τη σελίδα μας. Και ίσως είναι ευκαιρία εδώ να ευχαριστήσουμε όλους τους δικτυακούς μας φίλους για την συμπαράσταση τους και για το δικτυακό... κίνημα που υποστήριξαν εδώ και μήνες. Πραγματικά ήταν έκπληξη το γεγονός στο οποίο γίναμε μάρτυρες: κάθε ανακοίνωση που κάναμε στο δίκτυο έκανε τον γύρο της πόλης μέσα σε λίγες μόνο ώρες.

Προσανατολισμός στους νέους.
Εμείς πιστεύουμε ότι οι νέοι αυτής της πόλης είναι το μέλλον της. Και το αποδείξαμε και πάλι με πράξεις. Ας μιλήσουμε καταρχήν για αποκλειστικότητες: ήμασταν η μοναδική παράταξη που διοργάνωσε ποδηλατάδα δηλαδή μια καθαρά οικολογική δραστηριότητα και επιπλέον ήμασταν η μοναδική παράταξη που προτιμήσαμε να στήσουμε μια σκηνή στην κεντρική πλατεία όχι για να κουράσουμε τον Αχαρνέα δημότη με ξύλινο λόγο αλλά για να δώσουμε σκηνή στους πιτσιρικάδες να παίξουν τις ροκιές τους.

Ακόμη επιμείναμε οικολογικά: αυτό μπορείτε να το επιβεβαιώσετε αντιπαραβάλλοντας τα φυλλάδιά μας με τα φυλλάδια των αντιπάλων μας σε όγκο και σε χρώμα. Δεν τυπώσαμε ούτε ένα τετρασέλιδο. Τα φυλλάδια μας ήταν όλα στο ελάχιστο μέγεθος και συνήθως με ανακυκλωμένο χαρτί. Επιλέξαμε το διαδίκτυο ως κύριο μέσο επικοινωνίας με τον πολίτη και τα φυλλάδια ως συμπληρωματικό. Και αυτό η νεολαία των Αχαρνών, η νεολαία μας που ενημερώνεται και ενδιαφέρεται για την οικολογία, δηλαδή για το μέλλον αυτού του τόπου, το εκτίμησε.
Τεκμηρίωση της στρατηγικής
Ας δούμε λοιπόν γιατί επιλέξαμε τη συγκεκριμένη στρατηγική:
Αντιγράφουμε το γράφημα από την «Ταυτότητα χρηστών Internet στην Ελλάδα», Μάρτιος 2010, Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας.

Είναι προφανές από το γράφημα πως πλέον οι τεχνολογίες του διαδικτύου και τα κοινωνικά δίκτυα δεν αποτελούν πλέον αντικείμενο των λίγων ή των ειδικών αλλά αφορούν στις ηλικίες από 20 έως 40 την συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού.
Το παρακάτω γράφημα το κατασκευάσαμε μόνοι μας, επεξεργαζόμενοι τους εκλογικούς καταλόγους του Δήμου Αχαρνών – Θρακομακεδόνων:

Ο συνδυασμός των δυο γραφημάτων είναι εκκωφαντικός. Το 43% του εκλογικού σώματος (περίπου οι μισοί) που ψήφισαν στις Αχαρνές είναι καθημερινοί χρήστες του διαδικτύου.

Είναι προφανές λοιπόν πως ως παράταξη είχαμε ένα καταλυτικό πλεονέκτημα. Καθημερινή και σταθερή επικοινωνία με το σαράντα τις εκατό του εκλογικού σώματος ηλικίας από είκοσι έως σαράντα. Όπως αποκαλείται στη διεθνή βιβλιογραφία η Γενιά Υ (Generation Y), η οποία χρησιμοποιεί το διαδίκτυο αποκλειστικά για να ενημερωθεί και τα κοινωνικά εργαλεία για να επικοινωνεί, πλέον ψηφίζει.

Αυτό το εκλογικό σώμα ο Κος Φωτιάδης το αγνόησε. Το αγνόησε αφού η παράταξή του παρουσίασε ιστοσελίδα μόλις πριν μια εβδομάδα από τις εκλογές. Το αγνόησε αφού ακόμη και ο υποψήφιος Κος. Αφουξενίδης δήλωσε σε συνέντευξη στο acharnews.gr ότι δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί με το διαδίκτυο. Και βέβαια η παράταξη Φωτιάδη, τη νεολαία την αγνόησε παραδειγματικά με την ποιότητα ζωής που της επιφύλαξε ως δημοτική αρχή τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Άραγε η δημοτική αρχή σκέφτηκε πότε πόσο πιο πολύ χαρούμενοι θα ήταν οι πιτσιρικάδες της πόλης μας αν αντί να βλέπανε στην σκηνή της πλατείας τη… Δέσποινα Βανδή, στην θέση της βλέπανε τους φίλους τους να ροκάρουνε;
Θα παρακαλέσουμε λοιπόν τον Κο. Φωτιάδη να εντοπίσει εκεί τις αιτίες της ήττας του και να μην ψάχνει εύκολες δικαιολογίες. Είναι μεγάλο σφάλμα, στον δήμο Αχαρνών που η κεντρική εξουσία έχει ρίξει τα πιο δύσκολα φορτία της Αττικής χρησιμοποιώντας ως κυμματοθράυστες τους εκάστοτε «χρισμένους» αντιπροσώπους της να συζητάμε για ξενοφοβία και ρατσισμό. Ας σεβαστούμε επιτέλους το 60% της πόλης αυτής και ας συμμαχίσουμε όλοι μαζί ενωμένοι για να διεκδικήσουμε για αυτή την πόλη αυτά που της ανήκουν.

Κώστας Γκρίτσης – Μηχανικός Πληροφορικής Πολυτεχνείου Κρήτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου