Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Αδιαφανείς διαδικασίες στη σύναψη συμβάσεων...;

Πολλές φορές θα έχετε ακούσει ή θα έχετε διαβάσει για τις αυθαίρετες διαφημίσεις που τοποθετούν διάφορες εταιρείες σε κοινόχρηστους χώρους των δήμων αλλά και σε ιδιωτικούς. Το φαινόμενο αυτό μάλιστα έλαβε μεγάλες διαστάσεις στην πόλη μας με τοποθετήσεις τέτοιων πινακίδων τα προηγούμενα χρόνια.
Για το λόγο αυτό γνωστή ιστοσελίδα (blog) που λειτουργεί στο δήμο μας έχει ασχοληθεί επανειλημμένως με το θέμα αυτό θέλοντας άλλοτε να ενημερώσει τις εκάστοτε δημοτικές αρχές και άλλοτε να σχολιάσει με δυσμενή τρόπο τις υπηρεσίες του Δήμου Αχαρνών για τις κινήσεις τους.
Είναι γεγονός πως οι περισσότερες από τις διαφημιστικές πινακίδες στο Δήμο Αχαρνών αφαιρέθηκαν προς το τέλος της θητείας του κ. Φωτιάδη χωρίς αυτό να σημαίνει κάτι. Άλλωστε ήταν υποχρέωσή του αφού κάμία απολύτως δεν είχε την απαιτούμενη άδεια.

Αυτό βέβαια δεν συνέβη μόνο στον Δήμο Αχαρνών αλλά και σε άλλους δήμους αφού ο ίδιος ο Πρωθυπουργός άσκησε μεγάλες πιέσεις προς την κατεύθυνση αυτή. Στην ιστοσελίδα http://www.illegalsigns.gov.gr μπορεί όποιος πολίτης θέλει να κάνει την καταγγελία του για κάποια από τις παράνομες υπαίθριες διαφημίσεις που έχει διαπιστώσει.

Η τοποθέτηση των υπαίθριων διαφημίσεων είχε και έχει πολλές πτυχές.
Μια από τις κυριότερες αρνητικές πτυχές πέρα από τις δυσμενείς επιπτώσεις προς το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής, τα τεράστια οφέλη των διαφημιστικών εταιρειών αλλά και τους κινδύνους που εγκυμονεί  η τοποθέτησή τους με την πρόκληση ατυχημάτων είναι η αδιαφανείς τρόποι με τους οποίους οι εταιρείες αναλαμβάνουν να τις τοποθετήσουν στους δήμους.
Ένα από τα θετικά είναι η διαφήμιση των επιχειρήσεων και των προϊόντων τους και φυσικά τα μεγάλα οικονομικά  οφέλη που είναι δυνατόν να εισπράξουν οι δήμοι  από την σύναψη συμβάσεων με τέτοιες εταιρείες.
Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που όλα τα παραπάνω καταρρίπτονται όταν υπάρχουν συμβάσεις που έχουν υπογραφεί με αδιαφανείς διαδικασίες, δεν εισπράττουν οι δήμοι και η τοποθέτηση των υπαίθριων διαφημιστικών πινακίδων γίνεται χωρίς άδεια με όλες τις επιπτώσεις προς το περιβάλλον και την ασφάλεια;

Μήπως την ευθύνη για την τοποθέτησή του δεν την φέρουν μόνο οι εταιρείες και οι εκπρόσωποι αυτών αλλά οι ίδιοι οι δήμαρχοι και το σινάφι τους (αντιδήμαρχοι, πρόεδροι επιχειρήσεων κοκ); 

Σίγουρα είναι προς όφελος τόσο του δήμου αλλά και των επαγγελματιών να υπάρχουν πινακίδες σε νόμιμα πάντα πλαίσια είναι όμως αδιανόητο από την εκμετάλλευση των χώρων που τοποθετούνται να επωφελούνται μόνο οι εταιρείες, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εκμισθώνουν τους χώρους τους και αιρετοί που συμμετέχουν σε αδιαφανείς διαδικασίες.

Έχει συνέχεια...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου